
Ευδοκία Νικολαΐδου
Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αρ. Πρωτ. 24/25340) και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πάτρας. Εκπαιδεύτηκε και εφαρμόζει μεθόδους της Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και της Ψυχοδυναμικής προσέγγισης.
Από το 2008 διατηρεί το ιδιωτικό Κέντρο Ψυχοθεραπείας inVivo ασκώντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία σε ενήλικες και εφήβους. Συνεργάζεται με διάφορους φορείς για την υλοποίηση ενημερωτικών ομιλιών και εκπαιδευτικών βιωματικών προγραμμάτων.
Έχει πλούσια εκπαιδευτική δράση συμμετέχοντας σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομιλίες προς το ευρύ κοινό, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας. Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 διδάσκει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα" στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήματος της Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχοντας αναγνωρίσει το θεραπευτικό ρόλο της παρουσίας των σκύλων-βοηθών στον άνθρωπο συνεργάζεται με τον οργανισμό Nina Service Dogs και την εκπαιδεύτρια σκύλων-βοηθών Έλενα Παλάγκα, προσφέροντας συνεδρίες σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες. Παράλληλα συνεργάζεται ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε υποψήφιους εκπαιδευτές σκύλων στη σχολή Themis Fousias K9. Έχει συνεργαστεί με το περιοδικό "Κατοικίδια εν δράσει" αρθρογραφώντας σχετικά με τα ευεργετικά οφέλη των κατοικίδιων, αλλά και συμμετέχοντας σε διάφορες ομιλίες, webinars και το ετήσιο φεστιβάλ All about cats.
Διαθέτει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα αρθρογραφώντας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις i-write το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Ποιος είμαι εγώ, παππού;" μαζί με τις συγγραφείς Κωνσταντίνα Καραγκιόζη και Πετρίνα Μαργαριτίδου. Έχει συμμετάσχει συγγραφικά σε διάφορα επιστημονικά βιβλία όπως: "Νοητικές Ασκήσεις", "Ψυχοεκπαίδευση Οικογενειών Ατόμων Τρίτης Ηλικίας", "Δοκιμασίες και Κριτήρια για την εκτίμηση των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών", "Εφαρμοσμένα Θέματα Παθολογικού Γήρατος" κ.ά. Παράλληλα διαθέτει ευρύ ερευνητικό έργο με δημοσιεύσεις σε έγκριτα και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Συμμετέχει με παρουσιάσεις, ομιλίες και βιωματικά σεμινάρια σε διάφορα σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια σε πανελλήνιο, παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από το 2005-2022 εργάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer ως ψυχολόγος. Υπήρξε υπεύθυνη του τμήματος της Κατ’ Οίκον Φροντίδας παρέχοντας υποστήριξη σε ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους. Διετέλεσε υπεύθυνη των Μέσων Μαζικής Δικτύωσης της εταιρείας Alzheimer (2011-02/2022) και είχε την επιμέλεια και το σχεδιασμό του τριμηνιαίου περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Alzheimer «Επικοινωνία για τη νόσο Alzheimer» (2005-2021). Από το 2015 έως το 2019 είχε την επιμέλεια και παρουσίαση της ελληνικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Όλα για την Άνοια» μαζί με τις ψυχολόγους Κωνσταντίνα Καραγκιόζη και Πετρίνα Μαργαριτίδου, στη συχνότητα του FΜ100.6 του Εθελοντικού ραδιοφώνου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το 2014 σε συνεργασία μαζί με τις συναδέλφους της -Κωνσταντίνα Καραγκιόζη και Πετρίνα Μαργαριτίδου- απέσπασε το 2ο Παγκόσμιο Βραβείο (Best Runner up project | 2nd ADI – MetLife Foundation Awards for Best Dementia Care Education Projects) από την Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (ADI) για τη δράση «Ποιος είμαι εγώ, παππού;» που απευθύνεται σε εγγόνια ανθρώπων με άνοια.

Κωνσταντίνα Καραγκιόζη
Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει ειδικευτεί στην Ψυχοδυναμική, στη Γνωστική - Συμπεριφορική και στην Ομαδική Θεραπεία. Ασκεί ατομική ψυχοθεραπεία και συντονίζει θεραπευτικές ομάδες ενηλίκων και ομάδες αυτογνωσίας παιδιών.
Από το 2005 έως 2022 εργάστηκε ως ψυχολόγος στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer. Από το 2009 υπήρξε υπεύθυνη του τμήματος Περιθαλπόντων με κύρια αρμοδιότητα το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση ομαδικών θεραπευτικών προγραμμάτων για τους περιθάλποντες των ατόμων με άνοια. Από το 2015 έως το 2019 είχε την παραγωγή και επιμέλεια της ραδιοφωνικής εκπομπής «Όλα για την Άνοια» στη συχνότητα του FΜ100.6 του Εθελοντικού ραδιοφώνου του Δήμου Θεσσαλονίκης μαζί με τις ψυχολόγους Ευδοκία Νικολαΐδου και Πετρίνα Μαργαριτίδου.
Με την ίδια ερευνητική ομάδα σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε ένα πρωτότυπο βιωματικό σεμινάριο για παιδιά με τίτλο «Ποιος είμαι εγώ παππού;» που πραγματοποιήθηκε σε εγγόνια ασθενών με άνοια και σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού από την Alzheimer Hellas. Το βιωματικό σεμινάριο έλαβε παγκόσμια διάκριση το 2014 από την Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer Disease International – ADI) ως το 2ο καλύτερο βιωματικό σεμινάριο της χρονιάς.
Η διδακτική της εμπειρία από το 2007 έως σήμερα περιλαμβάνει ομιλίες στα πλαίσια συνεδρίων, ημερίδων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων στους περιθάλποντες, σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης στην άνοια και την Τρίτη Ηλικία, σεμιναρίων ευαισθητοποίησης της κοινότητας, και προγραμμάτων ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών στην Α’ βαθμια εκπαίδευση. Από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 διδάσκει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα" στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήματος της Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε Πανελλήνια και Παγκόσμια Συνέδρια με ανακοινώσεις ερευνητικών εργασιών, ομιλίες, γραπτές ανακοινώσεις και εργαστήρια.
Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Παγκόσμια περιοδικά, τη συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία για την άνοια καθώς και άρθρα στον έντυπο τύπο. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις i-write το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Ποιος είμαι εγώ, παππού;" μαζί με τις συγγραφείς Ευδοκία Νικολαΐδου και Πετρίνα Μαργαριτίδου.
Παράλληλα από το 2008 διατηρεί το ιδιωτικό Κέντρο Ψυχοθεραπείας inVivo ασκώντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία σε ενήλικες και παιδιά. Συνεργάζεται με διάφορους φορείς για την υλοποίηση ενημερωτικών ομιλιών και εκπαιδευτικών βιωματικών προγραμμάτων.

Νανά Μιχαλοπούλου
Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η επιθυμία της να ασχοληθεί με την ψυχοθεραπεία, την ώθησε να εκπαιδευτεί στην προσέγγιση της Γνωστικής -Συμπεριφορικής Θεραπείας.
Οι εμπειρίες της ως εθελόντρια στο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Κρατουμένων (τώρα πλέον ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ) του ΚΕ.Θ.Ε.Α, στο ψυχιατρείο της Λέρου και στο Ορφανοτροφείο θηλέων «ΜΕΛΙΣΣΑ» κινητοποίησαν το ενδιαφέρον της ως προς την αντίληψη του «διαφορετικού», τον ορισμό του «αδύναμου» και του «ευάλωτου» καθώς και την αλληλεπίδραση του ατόμου και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, συνέχισε τις σπουδές της στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό «Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: Ένα σχολείο για όλους» με κατεύθυνση «Ψυχοπαιδαγωγικές συνιστώσες της πολυπολιτισμικότητας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέλοντας να έχει την ευκαιρία να προσεγγίζει ολιστικά το κάθε ζήτημα και άνθρωπο που συνεργάζεται, την οδήγησε στην παρακολούθηση ποικίλων σεμιναρίων και σύντομων εκπαιδεύσεων διαφόρων κατευθύνσεων και σχολών.
Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος από το 2008 παρέχοντας ατομική και ομαδική υποστήριξη και θεραπεία, ενώ από το 2018 εντάχθηκε στο ιδιωτικό Κέντρο Ψυχοθεραπείας inVivo.
Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς της πόλης οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υποστήριξης των ομάδων που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «ευπαθείς» κοινωνικά. Από το 2012 έως το 2023 διατήρησε μία σταθερή συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ». Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας είχε αναλάβει την υλοποίηση ποικίλων προγραμμάτων τα οποία ως κοινό άξονα έχουν την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη διαβίωση τους.