top of page

Άρθρα

 

Η έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση γύρω από θέματα που αφορούν την ψυχική μας υγεία είναι σημαντική και απαραίτητη. Εδώ θα βρείτε μερικά άρθρα που μοιραζόμαστε μαζί σας και προκύπτουν είτε βάσει της επικαιρότητας είτε από θέματα που συχνά ενδιαφέρουν και απασχολούν τον αναγνώστη.

144378292_2765562920371400_9134802409980
Ο κακός ο λύκος...

Μεγαλώσαμε με απλές ιστορίες όπου υπάρχει ο κακός ο λύκος.

Μας αφηγήθηκαν ότι είναι πεινασμένος, δυνατός, άγριος που κυνηγάει αδύναμα, αθώα και αβοήθητα θηράματα. Και κάπου στο τέλος της ιστορίας πανηγυρίζαμε με την κατάρρευση και την ήττα του γεμίζοντας αισθήματα λύτρωσης και ανακούφισης. Τέτοιες αφηγήσεις αποτυπώθηκαν και κατακλύζουν τις παιδικές μας αναμνήσεις. Σε κάθε ιστορία και αφήγηση υπάρχει πάντα ένας «κακός λύκος».

Στη ζωή δεν θα τον συναντήσεις μες στο δάσος. Βρίσκει τρόπους και εμφανίζεται παντού. Άλλες φορές τον ενσαρκώνει ο γονιός, άλλες ο σύντροφος, ο εργοδότης, ο δάσκαλος, ο φίλος, ο συνάδελφος, ο συμμαθητής, ο συμφοιτητής, ο γείτονας… Λατρεύει να σε τρομάζει, να σε εκφοβίζει, να σε μειώνει, να σε υποτιμά, να σε πληγώνει. Χαίρεται και δυναμώνει όταν σε βλέπει να μικραίνεις, να διπλώνεσαι, να «παγώνεις», να φοβάσαι… Άλλες φορές σε περιτριγυρίζει και άλλες σου ορμά... Όμως η ζωή δεν είναι παραμύθι, που κάποιος θα σου αφηγηθεί το τέλος. Στη ζωή εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής και εσύ θα δώσεις την κάθαρση. Μην αφήσεις κανένα λύκο να σε κυριαρχήσει!

Το πόσο δυνατός είσαι –αν δεν το ξέρεις- θα έρθει κάποια στιγμή να το καταλάβεις, όταν η δύναμη θα είναι η μόνη επιλογή που έχεις!

91623661_2515263045401390_82487026314935
Η Ψυχική μας ανθεκτικότητα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού

Όπως έλεγε και ο Δαρβίνος «Δεν επιβιώνει το δυνατότερο είδος, ούτε το ευφυέστερο αλλά το πιο ευπροσάρμοστο στις αλλαγές».
Στο πέρασμα αυτού που ονομάζουμε «ζωή» θα συναντήσουμε αλλαγές και απώλειες. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε εικόνα, σκεφτείτε τον εαυτό σας να βρίσκεται σε ένα μονοπάτι που χρειάζεται να διανύσετε. Τι υπάρχει γύρω σας; Τι αντικρίζετε κάθε φορά, καθώς περπατάτε; Ένα μακρύ μονοπάτι... Οι εικόνες είναι πάντα ίδιες; Ο καιρός; Ο βηματισμός σας; Η πορεία σας; Έτσι κάπως και η ζωή μας...
Θα χρειαστεί να τρέξουμε, να ξαποστάσουμε, να βηματίσουμε άλλοτε ήρεμα και αργά κι άλλοτε πιο γοργά. Όπως και να ‘χει, το πώς θα διανύσουμε το μονοπάτι έχει να κάνει τόσο με τις δικές μας ανάγκες και τα θέλω όσο και με τις καταστάσεις και τις απαιτήσεις που προστάζει το ίδιο το περιβάλλον.
Κάθε αλλαγή, κάθε δυσκολία είναι μια επιπλέον πρόκληση. Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, να αλλάξουμε επιλογές και συνήθειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε. Σημαίνει ότι προσαρμοζόμαστε απέναντι σε καταστάσεις. Γινόμαστε ευέλικτοι. Αρκεί να κοιτάξουμε μέσα μας.
Να βρεις το δικό σου νόημα. Τη δύναμη που κρύβεις και που μπορεί να μην χρειάστηκε μέχρι σήμερα να τη δοκιμάσεις.
Απέναντι στην κάθε αντιξοότητα, εσύ επιλέγεις τον τρόπο που θα διαβείς το μονοπάτι. Όσο δύσβατο κι αν είναι, πάντα υπάρχει τρόπος να βρεις νόημα σε αυτό που ζεις και να γίνει κομμάτι της διαδρομής σου. Και αυτό ακριβώς ονομάζουμε στην ψυχολογία ως «ψυχική ανθεκτικότητα».

Το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι

Και όλοι αυτοί που αναρωτιούνται τι προσφέρει το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, ο Carl Rogers το περιγράφει τόσο απλά και ουσιαστικά... «Στην προσπάθεια ανακάλυψης του εαυτού του, ο πελάτης συνήθως χρησιμοποιεί τη σχέση για να εξερευνήσει, να εξετάσει τις διάφορες πλευρές της δικής του εμπειρίας, για να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τις βαθιές αντιφάσεις που συχνά ανακαλύπτει. Μαθαίνει πόση από τη συμπεριφορά του, πόσα από τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του δεν είναι πραγματικά, δεν είναι κάτι που ρέει από τις γνήσιες αντιδράσεις του οργανισμού του, αλλά είναι μια βιτρίνα, ένα προσωπείο, πίσω από το οποίο κρύβεται. Ανακαλύπτει σε ποιο βαθμό η ζωή του καθοδηγείται από όσα νομίζει πως θα έπρεπε να είναι, κι όχι από όσα είναι. Συχνά ανακαλύπτει πως υπάρχει μόνο σε απάντηση των αναγκών των άλλων, πως φαίνεται να μην έχει δικό του εαυτό, πως προσπαθεί να σκεφθεί, να αισθανθεί και να συμπεριφερθεί μόνο με τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι νομίζουν ότι οφείλει να το κάνει».
Carl Rogers από το βιβλίο "Το γίγνεσθαι του προσώπου"

90718273_2509651455962549_78398982683466
Ένας μικρός συμβολισμός...

Και τώρα κλεισμένοι στο σπίτι, η επαφή με τον ίδιο μας τον «εαυτό» και με τους δικούς μας που μοιραζόμαστε την ίδια στέγη κυριαρχεί όσο ποτέ άλλοτε. Το «έξω» έχει θολώσει και το «έσω-» υψώνεται μπροστά μας. Μήπως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε όσα αρνούμαστε να δούμε με τον γρήγορο ρυθμό ζωής που είχαμε; Μήπως να αναλογιστούμε για τις αξίες, τα όνειρα, τους στόχους που καθημερινά θέταμε; Τι θεωρούμε ως μόνιμο και δεδομένο; Τι μπορούμε τελικά να ελέγξουμε;
Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα! Στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, συχνά χρησιμοποιούμε τους συμβολισμούς. Αν το δούμε συμβολικά όλο αυτό που συμβαίνει, ίσως έχει νόημα να μας ενδυναμώσει. Μιλάνε για έναν αόρατο εχθρό, για μάσκες, για γάντια, για απομόνωση… Ας το πάρουμε, λοιπόν, από το τέλος προς την αρχή. Τι μπορεί να προσφέρει η απομόνωση; Γίνεται αφορμή για μια εσωτερική αναζήτηση και περισυλλογή για τον ίδιο μας τον εαυτό. Όσο εκεί έξω υψώνονται οι μάσκες, ήρθε η στιγμή ο καθένας ξεχωριστά να πετάξει τη «μάσκα» που φορούσε. Μια μάσκα που εξυπηρετούσε φόβους, αγωνίες, ανασφάλειες… Πόσο εκδήλωνα τα συναισθήματά μου και πόσο τα έκρυβα πίσω από ένα προσωπείο του δυνατού, του επιτυχημένου, του «Δεν έχω ανάγκη», «Τα καταφέρνω»; Γάντια και αποστειρώσεις που σε αποξένωναν από την επαφή με τους άλλους, με τη φύση, με το περιβάλλον σου. Σκέψεις θα αναδυθούν όπως “Πόσο επιτρέπω το άγγιγμα;”, “Με ποιους έρχομαι σε επαφή; Ποιους επιλέγω στη ζωή μου;”, “Πόσο αποστειρωμένο και αποξενωμένο ήταν το περιβάλλον μου;” Αυτή τη στιγμή γίνεται μια ριζική αναδιάρθρωση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κι αν τα θεμέλια κουνιούνται, ο άνθρωπος –το έχει αποδείξει επανειλημμένες φορές- μπορεί να ξαναχτίσει. Να δημιουργήσει μια νέα βάση, γεμάτη από εφόδια για μια νέα αρχή.
Ένας αγώνας μοναχικός, αλλά συνάμα συλλογικός. Αν μείνεις στο μαύρο, τότε επιλέγεις να μην αντικρίσεις το φως. Αναζήτησε μέσα σου το φως, μη σε φοβάσαι. Ανακάλυψε, αναθεώρησε, πέταξε, επαναπροσδιόρισε… Βρες το δικό σου μοναδικό τρόπο, άλλαξε πορεία αν χρειαστεί και φτάσε εκεί που θα νιώθεις ασφάλεια και ηρεμία. Μόνο έτσι θα νικήσουμε τον αόρατο εχθρό, που πολλές φορές δεν είναι άλλος παρά ο ίδιος ο εαυτός μας…

covid-19.png
Κορωνοϊός: μια νέα δοκιμασία

Ο άνθρωπος συνεχώς δοκιμάζει τα όρια της ψυχικής του ανοχής και αντοχής. Είναι σημαντικό -κυρίως σε καταστάσεις κρίσης, που μπορεί να τον κλονίσουν ιδιαίτερα- να μπορεί να βρίσκει τις ισορροπίες του, ώστε να διαφυλάττει την ψυχική του υγεία. Λόγω της διασποράς του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι φυσιολογικό να επικρατούν συναισθήματα άγχους, στεναχώριας και φόβου και να δοκιμαστούν τα όριά του. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που καλούμαστε όλοι να την αντιμετωπίσουμε. Μερικές σκέψεις που μοιραζόμαστε μαζί σας σχετικά με τη διαχείριση αυτής της κρίσης είναι:
* Αποδέχομαι την κατάσταση αυτή ως ένα γεγονός που συμβαίνει παγκοσμίως.
* Είναι μια περίοδος κρίσης, που όσο συμβάλλω ατομικά στα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης μπορώ να έχω τον έλεγχο της κατάστασης για τον εαυτό μου και για τους γύρω μου.
* Τροποποιώ τις συνήθειές μου για το εύλογο χρονικό διάστημα και αντιμετωπίζω με υπομονή τις ματαιώσεις των επιθυμιών μου.
* Προσπαθώ συνεχώς να επαναφέρω την εσωτερική μου ψυχραιμία, καθώς σε τέτοιες περιστάσεις υπάρχει βομβαρδισμός αρνητικών και καταστροφικών πληροφοριών.
Κάθε κρίση αποτελεί μια πρόκληση. Αναλογιστείτε το ως μια ζυγαριά που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον κίνδυνο και την ευκαιρία. Όσο βρίσκω τρόπους να διατηρώ τις θετικές μου σκέψεις, να γίνομαι ευέλικτος και να προσαρμόζομαι στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις τόσο γεμίζω τη ζυγαριά μου στο να διατηρώ την ψυχική μου υγεία. Ας είναι, λοιπόν, ακόμη μια δοκιμασία για να ενισχύσει ο καθένας τις ψυχικές του δυνάμεις...

© 2015 in vivo

by nikolaidou.ev

Proudly created with Wix.com

bottom of page